Pàgines

dilluns, 15 d’abril de 2013

Estos tres dies de Pasqua

                                              Demà és diumenge, diumenge de Rams
                                              A l'altre diumenge, la mona entre mans.

Abril del 1959, (Foto meua).
El primer Concili de Nicea (any 325) va establir la data de la Pasqua, com el primer diumenge després de la lluna plena, passat l'equinocci de primavera en l'hemisferi nord.
El dia per tant varia, entre el 22 de març i el 25 d'abril.
S'anomena Pasqua de Resurrecció, Pasqua Florida o Primera Pasqua,
Dóna peu a fixar el temps de Quaresma (quaranta dies abans), que comença el Dimecres de Cendra, i acaba el Dijous Sant.
També (cincuanta dies després), a la Segona Pasqua o Pasqua "Granà", que concideix amb el Diumenge de Pentecostés.

De xicotets, el costum era pujar a la muntanya amb tota la família, i quan dic amb tota la família vull dir amb els iaios, els pares, els germans, els oncles, els cosins-germans, els amics i algun veí que s'acoblava. Val de mostra la fotografia de la capçalera.

Els costums de la meua època només han variat pel tema de l'edat; de menut, lligades a la relació familiar, de més jovenet als amics. Després amb la creació d'una nova família, tornem a començar.

El Diumenge de Rams, era el tret d'eixida per a la recerca del rogle o corro. Calia moure's amb rapidesa pels pobles de la rodalia, generalment, per no quedar-se sense quadrilla de pasqüeres. Aleshores el trobar rogle, estava prou complicat.

Després de la missa del Dissabte de Glòria, amb l'encesa del Ciri Pasqual i les campanes repicant, ens acostàvem a contemplar com els fadrins i les fadrines muntaven l'arc per a la processó de L'Encontre. 

Abril del 2012, (Foto meua).
Processó que es celebrava a l'endemà amb les imatges del Salvador i la Mare de Déu, aquesta coberta per un vel negre, acompanyades pels festers i festeres, la banda de música, el capellà, les autoritats i la gent del poble. 
Les imatges eixien des de l'església, continuant la del Salvador pel carrer Antic Carnisseria, i la Mare de Déu pel carrer Major, acabant reunint-se a la plaça del Molí.
Cada imatge feia la seua entrada per una part de l'arc, i es procedia a treure el vel a la Verge, a la solta de pardalets i colomins per part de les "pardaleres" i al llançament de carcases amb confeti

Abril del 2012, (Foto meua).


Al acabar, les imatges tornaven a l'esglèsia pel carrer Major, en aquesta ocasió juntes.


Era tradicional, qui podia, és clar, estrenar sabatilles pasqüeres i vaquers, o qualsevol altre tipus de roba.Any 1972, Clavaris (Falta Juanjo Toral, s'havia quedat dormit), (Foto meua).


Durant la Setmana Santa i fins hui, els comerços i altres establiments havien estat tancats, així que àvidament ens distribuíem pels recreatius, o pels bars del poble, o bé si hi havia hagut sort a ajuntar-nos amb el rogle.
A l'hora del dinar tornàvem a casa, a comprovar que el catxirulo estava en bones condicions per volar a la vesprada, ajustant, si calia, els tirants, o bé preparant material per la cua.

Els xicons portàvem el berenar en un saquet, i les xicones solien portar-ho en una cistella coberta per un tovalló de tela. El contingut més o menys normal, era: Encissam, ou dur, llonganissa de Pasqua ben sequeta, alguna taronja sanguina, mona de Pasqua, xocolate, mesureta amb sal, cantimplora per l'aigua i alguna vegada ampolla de vidre amb gasosa o sarsa.

Els ous es coïen a casa i, s'acostumava a tenyir-los de color, afegint fulles de ceba per fer-los rojos, safrà...grocs, violetes...blaus, remolatxa...rosats, o bé encissam...verds. 
Les mones tenien formes de diferents animals, amb molts anisets i boletes de color.
Tant els ous durs com els que portaven les mones, abans de menjar-se'ls, acabaven al front o al cap d'algú. Era típic pronunciar "Ací em pica, ací em cou, ací et trenque l'ou" però com que així ja es sabia el que anava a passar doncs evitàvem dir-ho.

Diferents catxirulos. (Foto: Bernardo Guadamuro)
Foto: Xarxa
A poc a poc anàvem ajuntant-nos i pujant cap a la muntanya. 
Només passar l'ermita, l'espectacle era extraordinari, tota l'àrea de garroferes i oliveres plena de gent, i el cel inundat de catxirulos hexagonals, milotxes, estrelles, "abaexets" multicolors.
També algunes camionetes que venien, coco, cacau, tramussos, gaiatos de fusta i dolços, i altres llepolies. I com no, la tómbola Terremoto, on, en no disposar d'efectiu ens dedicàvem a recollir paperetes per intentar ajuntar alguna "sèrie", cosa que mai passava.Els catxirulos es feien amb canyes ben seques i poc pesades, amb una cartellera de pel·lícula de cine, amb paper de ceba de colors i amb retalls de draps per a la cua.
S'utilitzava fil d'empalomar, que es passava abans per una pastilla de cera perquè correguera més fi.
Empinar el catxirulo era un plaer. De menuts, el pare ens ho lligava a la cintura, quan ja estava dalt enviavem "telegrames", que eren trossos de paper amb un forat al mig, que a poc a poc arribaven a dalt del tot.
Es deia que qui l'empinava més alt guanyava "la joia".
La cua era molt important, si de principi encertaves, genial, si no, hi havia que llevar o afegir més retalls o fins i tot botxes de la muntanya.
El fil trencat era una desgràcia, perquè el catxirulo volava sense control, i a més hi havia que anar a buscar-lo allà on caiguera.

Fil trencat. (Foto meua).

Botar la corda, era un dels jocs més popular i practicat; amb totes les seus variants de: "al pasar la barca", "al cocherito leré", "a uno y a dos, que viene Juan Simón", "tocino", "te invito" "la barqueta", "un poquito más altito", "soy la reina de los mares",  i altres.

Després també es jugava a: "la corretja", "el mocador", "xurro va", "ídem", "s'han cagat en l'escaleta". En fi, que sense consoles, mòbils i altres artefactes electrònics, passàvem la vesprada, la mar d'entretinguts.
 
"Pasqüeros". (Foto meua).

Si calia omplir les cantimplores d'aigua, ens acostàvem a qualsevol caseta amb aljub. 
"L'aljub del bonyigo" i els dos de la caseta del meu amic Xoca, un dins i l'altre fora, eren els nostres preferits.

Ja cap a casa, en passar per "Los italianos, H.Mocholí" els ulls se'ns anaven darrere del gelats i dels sepionets. De més crescudets no deixàvem que fossen els ulls els que gaudiren, ja posàvem en pràctica el sentit gustatiu.

Tipic de Pasqua era també: les mandonguilles de bacallà, les llesques, les paciències i els corets.
 
Ahhhhhhhh, i es celebrava el segon, i el tercerrrrrrrrrrrrrrr dia de Pasqua.


I com no !!!!!!!!   La TararaI ací, la lletra de:                              Estos tres dies de Pasqua...

Atxúmbala catacatxúmbala
atxúmbala la del polissó
Atxúmbala les xiques guapes
i les lletges al racó
(Sempre trien el millor)
Ara són dies de Pasqua
que són dies de jugar
d'empinar el catxirulo
i després a berenar.
Aquestos dies de Pasqua
són tres dies de jugar
les xiques que no juguen
vénen a dotorejar.
Ja venim de berenar
de la font de la Morera
els xiquets van pel camí
els grans per la carretera.
Ja venim de berenar
hem jugat a la tarara
hem begut un poc de vi
i s'ha trencat la catalana.
Les xiques de Real
s'han comprat un guitarró
per a ballar els diumenges
de punteta i de taló.
En este poble hi ha un xic
que li diuen Campaneta
porta pantalons de xurro
i un forat en la bragueta.
Els fadrins d'ací ja no pinten res
que els qui pinten ara són els forasters.
Sí que pinten sí, sí que pintaran
perquè els forasters vénen i se'n van.
Sí que pinten sí, si que pintaran
que les fadrinetes a buscar-los van.

 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada