Pàgines

diumenge, 15 de novembre de 2015

La Fera al Palau.

La Fera al Palau (Foto: Lecoolvalencia).


*****Per veure les fotos en format gran, cliqueu damunt d’una d’elles.*****
**Per llegir en altre idioma, seleccionar en Traductor** 
 **Para leer en otro idioma, seleccionar en Traductor** 
 

La Fera, una criatura estranya, creativa, lliure, perseverant i que simbolitza la gent incòmoda per al poder, la rebel·lia i l'expressió cultural popular, aquella que no va poder entrar, fa 10 anys, al Palau perquè la regidora de Cultura li va negar l'auditori per a l'homenatge a Ovidi, dient que no el coneixia ningú...

El Palau (Foto: Palau de la Música).

...dimecres passat, 11 de novembre, el Palau de la Música de València, li va obrir les seues portes, podent d'aquesta manera commemorar els 20 anys de les vacances de l'Ovidi, amb un cartell de diferents estils i generacions, això si, tot ell amb un denominador comú: la música en valencià. L'organització ha estat a càrrec del COM - Col.lectiu Ovidi Montllor.

Programació.
Tots el concerts s'han celebrat a la sala Joaquín Rodrigo, amb un ple absolut, havent d'habilitar una gran pantalla a la sala Lucrecia Bori per a la gent que es va trobar amb l'aforament complet. La trentena d'artistes i formacions participants han rebut algun premi en els darrers Premis Ovidi.

Creient que els concerts eren a les 22h, vaig quedar amb el meu amic Francesc Arnau, dijous passat, per quan acabara el congrés "Algo+ by Randstand" http://pakiu.blogspot.com.es/2015/11/algo-by-randstad.html, al qual vaig assistir en un altre Palau, el de les Arts, ens veuriem per gaudir del segon concert del cicle.
La nostra sorpresa va ser de les bones, atès que tots els concerts començaven a les 20 h. (... els forats de gruyere del cap, dels nostres 62 anys!!!).Reis Juan (Foto: xarxa).
Rafa Xambó (Foto: xarxa).
La mestressa de la cerimònia fou la periodista Reis Juan qui va posar en situació a l'atapeïda sala Joaquin Rodrigo, i donà pas a Rafa Xambó, qui en representació del COM llegí la carta que el poeta Manel Rodriguez Castellò va escriure per rememorar encara més l'Ovidi
En aquest enllaç la podeu llegir, si vos abelleix: http://lapedraielmarge.blogspot.com.es/2015/11/la-fera-ferotge-al-palau.html

Tomàs de los Santos (Foto: La Veu).

Mara Aranda (Foto: Mara Aranda).

Les propostes musicals començaren a aparèixer per l'escenari amb el profund Tomàs de los Santos, sol amb la seua guitarra i els seus textos convincents. Seguit, la sensualitat i la denùncia es manifestà mitjançant Mara Aranda amb peces del darrer dics Mare Vostrum i l'acurada recuperació musical i posada en escena.

Josep Aparicio Apa (Foto: La Veu).

Urbàlia Rurana (Foto: La Veu).
Apa, un dels màxims exponents de la música tradicional, va fer valdre el seu doll portentós de veu i ens feia una anàlisi de la situació actual, comentant que era molt significatiu poder emprar les lletres que ens done la gana, sense censura, alhora que demanava un conservatori, però de música tradicional.
Urbàlia Rurana va impregnar el públic amb els fandangos, donant un capgirament festívol.

Verdcel (Foto: La Veu)

Sis veus al poeta (Foto: La Veu).
 

 

Verdcel ens va tornar a conduir a la reflexió, la introspecció, la profunditat de la terra, fins i tot certa serenitat.
Sis veus per al poeta van encisar un public receptiu amb la seua proposta de versions líriques, equilibrades i vibrants, acompanyada de danses espontànies, senzilles, nues i tradicionals.

La Gossa sorda (Foto: F.Arnau).

Pep Gimeno, Botifarra (Foto: meua).

Amb l'actuació de La Gossa sorda, m'incorpore al concert, a la sala Lucrecia Bori, junt al meu amic Francesc que tampoc havia pogut accedir a la sala principal.
El so va fallar, moment que aprofitarem per eixir e incorporar-se a la sala J.Rodrigo, des d'on vam poder gaudir de l'actuació final de Pep Gimeno, Botifarra.
Botifarra va fer un repàs d'aquelles cançons que "el públic sempre em demana, i jo content i orgullós de cantar-les". Un públic entregat que va corejar totes les cançons. 

Tots els participants (Foto: meua).
Amb l'aparició de tots els participants i un continuat aplaudiment, va acabar la vetllada. 
Encara vam tindre ocasió de saludar a Apa i a Miralles

Amb els cartells dels dos Palaus (Foto: F.Arnau).

 
 Després de molts anys.....La Fera pot descansar tranqui·la...esperem que per molt temps.


2 comentaris:

 1. Bona crònica, amic!
  He pensat que no vaig a fer cap entrada al meu blog...
  No puc superar-la!!!
  Salut!
  FRANCESC

  ResponElimina
 2. Francesc:
  Bé, ja has vist que he hagut de recórrer a algunes fotos i paraules alienes, però els forats provoquen aquestes coses.
  Salut

  ResponElimina