Pàgines

dilluns, 2 de novembre del 2015

Claveles Rojos, 55 anys de Rondalla.

Portada Cd.


*****Per veure les fotos en format gran, cliqueu damunt d’una d’elles.*****
**Per llegir en altre idioma, seleccionar en Traductor** 
 **Para leer en otro idioma, seleccionar en Traductor** 

Acabava de començar la dècada dels seixanta, un grup de sis joves units per una amistat iniciada a la infantesa, amb ganes de divertir-se sanament, es llancen, després d'alguns assajos, a omplir els aires dels carrers i places, de melodies populars.


En aquesta foto del Fons Ricardo García de Vargas, del Taller d'Història Local de Godella, podem veure als primers components.

Bé, doncs de tot això fa ja 55 anys!!!.

En aquest mig segle i un lustre, enrere queden les seues primeres actuacions en el cinema Tívoli i Ràdio Joventut, de Burjassot, a Ràdio València Cadena Ser, La Voz de Levante, altres més recents al Palau de la Música, de Valencia, a les primaverals nits del mes de maig, i a qualsevol lloc que pugueu imaginar, perquè s'han prestat sempre desinteresadament a col·laborar en tots els actes als que han estat convidats.

El seu primer llibre.





Als 25 anys, van editar un llibre recopilatori de la seua història.







Primer Cd.






Als 50, i amb motiu de la seua celebració, van gravar 
un fenomenal Cd., per deixar constància de la seua 
trajectòria musical i en agraïment a tots els que van
formar part del grup. Consideràvem era el màxim...



...però als 55 ens han sorprès amb l'edició d'un segon Cd., fruit d'un laboriós treball, que ha superat amb escreix totes les espectatives.
Tretze peces musicals molt conegudes, adaptades a la rondalla pel seu mestre José Antonio Ferrando Navarro. Unes peces amb molta dificultat per a la seua interpretació, que van sonar en una memorable vetlada, el passat dissabte, 31 d'octubre, al teatre Capitolio de Godella, ple de gom a gom.
Van ser moments per gaudir la bona música, de la tradició, de la cultura i l'art, res a veure amb l'odiós Hallowen que paral·lelament s'estava celebrant per tot arreu.


Cartell Concert.
Programa i components.



                   -Totes les fotos del concert, són de Premsa Ajuntament de Godella.-

Ana Marco fou l'encarregada d'obrir a vetlada, donant la benvinguda a autoritats i públic en general, i presentant-nos a qui anaven a ser els conductors de la nit: Mª Jesús Ferrando i Carles Cano.
 
Carles Cano/Mª Jesús Ferrando.
Tot un encert l'elecció de Mª Jesús i Carles, que van fer una presentació digna de les millors gales dels Premis Goya. Senzilla, amb naturalitat, molt ben documentats, amb uns tocs d'humor i alguna que altra estrofa cantada per Carles.

I que van començar així:
C: Molt bona nit, i moltes gràcies per acompanyar-nos. Que un grup, associació o projecte cultural en aquest país haja durat 55 anys és un miracle, que ho haja fet sense escissions i que ara no hi hagen altres rondalles anomenades "Los clavelitos encarnados" o "La clavellinera vermella" és més miracle encara i que estiguen ací aquesta nit no és un miracle, però si una sort.
MJ: Psst! Carles, un secret. Tu saps perquè han durat tants anys?
C: La veritat és que no
MJ: Perquè van nàixer com un grup d'amics i continuen sent-ho.

Claveles Rojos.



Apareixen els "Claveles Rojos" i són rebuts amb uns llargs aplaudiments.

El concert tindrà tres parts. La seua composició la podeu recordar al programa que figura unes línies amunt.


Salvador Caballer Tarín.
  
Roser Galindo/Ernest Machí.
                                       











A la primera part, totalmente instrumental, destacar una miqueta més si cap, "Recuerdos de la Alhambra", interpretada a la guitarra per Salvador Caballer Tarín, i també "Bolero de l'Alcudia", que vam tindre la sort que ens la ballaren Roser Galindo i Ernest Machí.

Rondalla i veus.
 A la segona part s'incorporen les Veus de la rondalla, i vam gaudir d'una barreja de boleros, havaneres, vals, balades i pasdobles, sent significatives les actuacions individuals de:

José Orts Bargues.
Mª José Miguel Serra.
el tenor José Orts, que va interpretar l'havanera "Yo te diré"
  
Mª José Miguel, ho va fer amb el vals lent "Que bonito amor". 



Ana Marco Llorens.
Sabina Vidal.
Ana Marco va cantar la balada "Paraules d'amor"


i finalment la col·laboració especial de Sabina Vidal, amb el bolero popular cubà "El colibrí y la flor", i el pasdoble de Carlos Cano "Macarena", que com ens va explicar Mª Jesús Ferrando, no tenia res a veure amb el nostre Carles Cano, ni amb el Aaaaai Macarena. 

Per acabar las actuacions en la tercera i última part, comptem amb la Coral Polifònica de Rocafort, dirigida per Carlos Pastor.

Coral Polifònica de Rocafort, director Carlos Pastor.
 Una agrupació coral que va nàixer l'any 2003, i que interpreten des de música religiosa, nadales, havaneres fins incursions en musicals, sarsueles i altres gèneres.
Coral que també ha col·laborat en la gravació del Cd. amb les havaneres "El Mareny", i "La gavina", que tot just són los que magnificament interpreten.

I va arribar el moment dels agraïments i el lliurament d'uns obsequis, que van ser entregats per Ana Marco i José A.Ferrando, a:
*Ramón Cebrià per la seua col·laboració en la composició i confecció de tota la publicitat i tots els treballs d'imprenta.
*Sabina Vidal, colaboradora en la gravació del Cd. i en el concert.
*Roser Galindo i Ernest Machí, per la col·laboració amb el ball del Bolero de l'Alcudia.
*Jorge Pérez, enginyer de so d'Estudis Morgana per la paciència en la gravació del Cd.   
 *Carlos Pastor, director de la Coral de Rocafort per la col·laboración en el Cd i el concert.

Julián Romero Deltoro.
 Julián Romero, un dels fundadors de la Rondalla, visiblement emocionat, ens va explicar un poc la trajectòria del grup i les vicissituds passades, mostrant la seua enorme satisfacció per estar veient, que cinquanta cinc anys més tard, estaven oferint aquest concert.

Eva Sanchis.

 Fou requerida la presència de l'alcaldessa Eva Sanchis, així com la de la Regidora de Cultura, Tatiana Prades, que també van rebre un present per la col·laboració i facilitats prestades per a la celebració de l'acte.
Eva Sanchis, va dirigir unes breus paraules, reconeixent estar àmpliament satisfeta de pertànyer a aquest poble de Godella, i que es puguen organitzar aquestes activitats.

José Antonio Ferrando Navarro, director general Claveles Rojos.
José Antonio Ferrando, també breu, va agrair la presència de tot el públic que omplia la sala, desitjant que el concert ofert ens hagués agradat a tots.

Claveles Rojos.
El colofó final , com no podia ser d'altra manera, va ser la interpretació del pasdoble "Claveles Rojos", que si vos abelleix escoltar en versió original i completa , podeu clicar en aquest enllaç.


Claveles Rojos.
 Comentar també els agraïments al Col·legi Sagrado Corazón per facilitar la sala d'assajos, i a Agustí Ferrando, Vicente Caballer, Roberto Sevillano i Frances Andreu García Ibáñez, pel seu treball organitzant l'acte, entre bambolines.

En aquest enllaç podeu veure tot el concert: https://youtu.be/G0eUCQwFZlo
 


CLAVELES ROJOS......VIXCA LES MARES QUE VOS HAN PARIT....UNA D'ELLES CARMEN IBÁÑEZ OFICIAL, LA MARE DE PEPE I MEUA, QUE COM SABEU, ERA UNA INCONDICIONAL VOSTRA, I A SA CASA SOLIU ACABAR MOLTES RONDES PRENENT  UN "CHOCOLATE"...
(Julián deia que era per comprovar en quin estat tornaveu). 

   

12 comentaris:

  1. Me alegra mucho lo que cuentas, lo que escribes, por los protagonistas partcipantes y por ti mismo.
    Benditas aficiones.
    Es reconfortante.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gracias Paco, bueno tu tienes un estupendo blog y ya sabes como va esto. Un abrazo.

      Elimina
  2. jajajaja. Francesc: Salen palabras distintas a las que digo.
    ¿Sera por la traducción del castellano al valenciano?
    Donde dice miedo, he puesto me alegro... jajajaja ¿¿¿???

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ja no entiendo exactamente que puede pasar. Es posible sea el traductor. ???

      Elimina
  3. Esplèndida crònica, amic!!!
    I jo en casa avorrit...Haurem de fer-se mirar aquests forats cada vegada més grossos del "gruyere".
    Salut!

    ResponElimina
  4. Gràcies Francesc...
    Ja ja ja , tindrem que anar a Rumanía a la tal doctora Aslan, a veure si ens arregla.
    Salut

    ResponElimina
  5. Enhorabona per la crònica. Es un bon testimoni de lo que va ser el concert. Un abras.

    ResponElimina
    Respostes
    1. No sé qui eres, perquè no ix el teu nom, però gràcies pel comentari.

      Elimina
    2. Ara si......eixia Unknown (desconocido). M'alegre que t'haja agradat. He incorporat el video que ha penjat l'Ajuntament a la seus página.

      Elimina
  6. Soc Lillo...i jo també he pres xocolata...tempus fugit...recorde a Paco el conillero tocant i xiulant "Apache"...i com ens vam quedar bloquejats al Tívoli en eixir a tocar després de Los Milos i la seua "King Creole"...
    M'ha encantat la teua crònica del Concert de celebració dels 55 anys de la Rondalla Claveles Rojos tot i que no vaig assistir al no estar convidat ni en aquesta ni enla dels 50 anys.
    Tot i que admeto haver-me desenganxat per diverses circumstàncies alienes a la Rondalla...potser seria bona senyal estar a la celebració dels seixanta anys.
    Vaja una salutació afectuosa per a tu i el teu germà.

    ResponElimina
  7. M'alegre Josep Lluís de que hages trepijat el meu blog. Desconec les circumstàncies de les que parles, i no ve al cas, és clar, però tant de bo en la celebració dels 60 pogueu estar els sis de l'inici de la Rondallla.

    ResponElimina